Bewegend leren

Al jaren is stilzitten de norm in het onderwijs. Met de X-Wall willen wij daar verandering in brengen! Wij willen beweging stimuleren bij kinderen maar ook ouderen. Lees verder en kom erachter, hoe jij bewegend leren kan toepassen bij jou op school!

Blije spelers, blije klanten

Wat is
bewegend leren?

De helft van de kinderen in Nederland beweegt te weinig. Dat heeft grote gevolgen, onder meer voor hun gezondheid. Scholen kunnen een sleutelrol spelen in het stimuleren van bewegen. In 2022 voldeed slechts 56,8% van de kinderen van 4 tot 12 jaar aan de beweegrichtlijn van 60 minuten per dag op matig of intensief niveau. De motorische vaardigheden van kinderen gaan achteruit en overgewicht neemt toe. Dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling, gezondheid en kansengelijkheid van kinderen en jongeren. 

Gelukkig kunnen we daar binnen het onderwijs iets aan doen. Bewegend leren laat kinderen meer bewegen.

Bewegend leren is bewegen tijdens of tussen de lessen. Hierbij combineer je fysieke
beweging met lesinhoud zoals rekenen of taal. De kinderen gebruiken bewegingen en
activiteiten om informatie beter te begrijpen of onthouden. Zoals joggend op de plaats
woorden spellen of het gooien en vangen van een bal tijdens het maken van sommen. Op
deze manier spelen scholen een belangrijke rol in het meer laten bewegen van kinderen.

waarom is bewegend leren belangrijk

Bewegend leren helpt kinderen op een eenvoudige en laagdrempelige manier aan meer beweging, het maakt het leren leuker en effectiever én het zorgt voor een betere concentratie tijdens de les.

Drie belangrijkste redenen voor het toepassen van bewegend onderwijs

Meer bewegen = Gezondere kinderen

Meer bewegen stimuleert de motorische ontwikkeling en de lichamelijke gezondheid. Ook helpt bewegen ziektes te voorkomen. Als kinderen plezier hebben in het bewegen en vooruitgang en successen behalen, draagt dat bovendien bij aan een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen. 

Bewegend leren = leren wordt leuker en effectiever

Regelmatige herhaling, van bijvoorbeeld rekensommen of spellingregels, wordt leuker voor kinderen wanneer er beweging aan toegevoegd wordt. Door beweging zijn kinderen actief betrokken bij het onderwerp en minder snel afgeleid. Bovendien stimuleert bewegen de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. En dat is positief voor hun creativiteit, probleemoplossend vermogen én geheugen.

Meer beweegmomenten = betere concentratie

Vaker bewegen kan bijdragen aan een betere concentratie. Een beweegmoment op matig tot intensief niveau voor minimaal tien minuten, óf intensief bewegen voor minimaal vijf minuten, draagt bij aan de concentratie en taakgerichtheid van kinderen. Bovendien helpen korte beweegmomenten stress te verminderen en spanning los te laten. 

Bewegend leren met de
X-Wall?

De Interactive X-Wall is een digitale speelmuur waarmee bewegend leren eenvoudig is toe te passen in het (basis)onderwijs. Zonder dat het jou extra tijd of moeite kost!

De X-Wall zet kinderen aan om tot een leuke en vernieuwende manier van bewegend leren. Rekensommen oplossen, woorden spellen, andere talen bijspijkeren of topografische uitdagingen? Dankzij de X-Wall en meer dan 50 verschillende games worden kinderen vanaf 4 jaar uitgedaagd te leren en bewegen. De games zijn er op het gebied van educatie, sport en fun en in uiteenlopende moeilijkheidsgraden. 

Online
demonstratie

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van een X-Wall en wil jij zien hoe de speelmeer het onderwijs op jouw school kan verrijken? Laat je contact gegevens achter zodat we kunnen laten zien hoe jij bewegend leren eenvoudig kan integreren in het onderwijs met de interactieve muur. 

Geverifieerd door MonsterInsights